Proefkaart

Recepten

Verkooppunten

Elyssia Gran Cuvée

Het maken van de basiswijn

De druivensoorten die gebruikt worden om de basis wijn voor deze cava te maken zijn: Chardonnay, Macabeo, Parellada en Pinot Noir. De Chardonnay wordt geteeld in de Freixenet familie wijngaard “La Freixenada” in Sant Quinti de Mediona, waar de kalkachtige lagen een uitstekende bodem creëren voor deze druiven. Het is een soort die vroeg rijpt en de oogst begint midden augustus. De wijnen van deze soort zijn uiterst elegant met bloemige acacia aroma’s en zoete honing noten, maar ook met rijp ananas en perzik fruit. Het zijn wijnen met een hoge aromatische intensiteit, maar ook met een relatief hoog alcohol percentage en een goede zuurgraad. Een belangrijke bijdrage aan de basis wijn komt van de traditionele rassen Penedas, Macabeo en Parellada, die ook op “La Freixenada” worden geteeld. De opvallende appel en peer aroma’s en de delicate bloemige aroma’s van de Parellada zorgen voor evenwicht, harmonie en finesse ten opzichte van de dominante Chardonnay. In de tweede helft van augustus oogsten we de Pinot Noir, een druif met wijnig tanine, maar die naast diepte en structuur, ook elegante fruitige smaken heeft. Deze druiven worden verbouwd op de Mas Bernich wijngaard in Masquefa dat in de Hoog Penedès ligt.

Wijnbereiding

Chardonnay: de oogst is geautomatiseerd en wordt ‘s nachts gedaan om de delicate aroma’s van de druif te behouden. Het persen gebeurt pneumatisch en is geprogrammeerd om tussen de 55% en 65% sap aan de druiven te onttrekken. Na de pers wordt het sap naar de statische decantatie vaten getransporteerd om de vaste delen te scheiden; daarna volgt de fermentatie in roestvrij stalen tanks bij een temperatuur tussen de 16 en 18 C, waarbij we gebruik maken van onze speciaal geselecteerde gisten.
Macabeo en Parellada: deze twee soorten worden overdag met de hand geplukt. Het persen gebeurt pneumatisch, waarbij we de het vrij lopende sap als eerste scheiden, dit is het sap dat ontstaat door het vullen van de persen, zonder dat er druk wordt uitgeoefend. Dit sap wordt ook statisch gedecanteerd om het te klaren, daarna wordt het geformenteerd in roestvrijstalen vaten bij een temepratuur van 16 tot 18 C, met onze speciaal geselecteerde gisten. Beide soorten worden apart gefermenteerd.
Pinot Noir: deze soort wordt ‘s avonds automatisch geoogst, We scheiden het vrije sap en dit wordt vervolgens in verhouding (groot of klein) gemengd met het geperste sap. Ook nu gebruiken we weer de statische decantatie methode om te klaren, voor de gecontroleerde fermentatie bij een temperatuur van 16 tot 18 C in roestvrijstalen vaten, waarbij we onze speciaal geselcteerde gisten gebruiken.

Mixen

Mix Chardonnay, Macabeo, Parellada en Pinot Noir

Proefnotities

Strogeel met een groene tint. Zuiver en helder. Fijne en levendige pareling die een permanente rozenkrans en een lichte kroon vormen. Aangename elegante aroma’s van acacia bloemen en lichte honing tonen op een achtergrond van rijpe ananas en perzik. De smaak is zacht en aangenaam in het begin, verandert langzaam in dezelfde rijpe vruchten geur, een combinatie van heldere frisse zuren, en uitmondend in een lange gebalanceerde afdronk.

Analyse

Alcohol: 12% vol.
Totale zuurtegraad: 3,65 g/l
Dosering: Brut 9 g/l

Rijping:

Minimum 18 maanden in de fles

Beschikbare formaten in cl

75

Download de infosheet
GARNALEN IN PANCETTA Meer lezen

Ingrediënten:

 • 24 medium of grote, rauwe garnalen (niet voorgekookt)
 • 24 sneetjes fijn gesneden pancetta of spek
 • Voor de saus:
 • 1/2 ajuin (fijn gesneden)
 • 1 theelepel look (fijn gesneden)
 • 2 theelepels olijfolie
 • 3/4 zongedroogde tomaten
 • 1/4 theelepel Tabasco (meer als je het pikanter wil of minder indien je het zachter wil van smaak)
 • 2 theelepels azijn
 • 1 theelepel verse basilicum (of peterselie)
 • Zout

Bereiding:

Pel de garnalen, maar laat de staart zeker zitten. Hou de garnalen even gekoeld en snij ondertussen de pancetta of spek in aparte reepjes. Wikkel de pancetta rond de garnaal en hou alles ook goed gekoeld wanneer je aan de saus begint.

Bereid de saus ingrediënten voor door de ajuin & look fijn te snijden. Vervolgens kan je de zongedroogde tomaten in stukjes snijden en de basilicum van zijn stengel halen. Start met de saus door de look en ajuin te sauteren in olijfolie tot ze doorzichtig worden. Daarna kan je de tomaten, tabasco en azijn toevoegen. Kook alles gedurende een minuut, voeg de basilicum blaadjes toe en haal de pan van het vuur. Laat het geheel zachtjes afkoelen.

Eens het afgekoeld is, kan je alles in de blender of keukenrobot doen. Voeg juist nog wat extra zout toe voor meer smaak.

Grill als laatste de garnalen met pancetta en serveer ze met de saus er op of apart en sprankelende Freixenet Elyssia Gran Cuvée.

Smakelijk!

https://freixenet.be/wp-content/uploads/2021/02/GARNALEN-IN-PANCETTA.png

Wholesalers

 • Carrefour Hyper
 • Carrefour Market
 • Spar Lambrechts
 • Prik & Tik 
 • Fresh Spegelaere

Elyssia Gran Cuvée - Proefkaart

Elyssia Gran Cuvée - Recepten

Elyssia Gran Cuvée - Cocktails

Elyssia Gran Cuvée - Verkooppunten