Proefkaart

Verkooppunten

Tempranillo

Wijnjaar 2020

Dit was over het algemeen een goed wijnjaar. Meer specifiek is het belangrijk om, op basis van gegevens die tijdens de groeicyclus werden verzameld, op te merken dat er in de zomermaanden een grote kans op schimmelvorming was, maar de meeste wijnbouwers wisten dat onder controle te houden. September was ongewoon warm en het rijpingsproces verliep vlot. De regen medio september gaf nog niet volledig gerijpte wijngaarden wat respijt, hoewel het alcoholgehalte daardoor ook daalde. Wachten om te plukken was echter van vitaal belang voor een goed algemeen resultaat. Dit had ook gevolgen voor het gewicht van de druiven dat iets hoger uitviel dan het wijnjaar ervoor. De druiven waren gezond en de lagere nachttemperaturen waren ideaal voor een goede rijping. Het eindresultaat was een toegankelijke wijn, met frisse aroma’s en een goede balans tussen zuurgraad, alcoholgehalte en totale polyfenolen.

Wijnbereiding

De wijn is gemaakt van een selectie van Tempranillo-druiven uit Rioja Alavesa en Rioja Alta, met de hand geplukt en in kleine opleggers naar de wijnmakerij vervoerd. Traditionele wijnbereiding met verwijdering van de steeltjes en een lichte persing. Het proces ging verder met 48 uur maceren vóór het gisten, gevolgd door alcoholische gisting in roestvrijtalen tanks bij gecontroleerde temperaturen van max. 24° C, om de primaire aroma’s te behouden die zo kenmerkend zijn voor deze variëteit. Eens de suikers klaar waren, werd het ‘free-run’ sap gescheiden om deze wijn te maken. Via malolactische gisting met geselecteerde bacteriën werd de aanmaak van histamines voorkomen. Klaring met plantaardige eiwitten en koude tartraatstabilisatie om bezinksel in de fles te voorkomen. 

Proefnotities

Heldere, levendige, aantrekkelijke robijnrode kleur met violette nuances. Aroma’s van vers rood fruit, karamel, braambes, lichte vanilletoetsen en subtiele hinten van aromatische kruiden. Fris op het gehemelte bij het drinken, met een goede balans en gematigde structuur. Gemiddelde lengte, met een zachte fruitige afdronk die uitnodigt tot nog eens nippen. 

Druivenvariëteit

Tempranillo

Analyse

Alcohol: 13,5% vol. Totale zuurtegraad (uitgedrukt in zwavelzuur): 4,7 g/I

Veganistisch

Ja 

Wijnjaar

2020

Serveertemperatuur

15 tot 17° C

Foodpairing

Milde kazen, gezouten vleeswaren en de meeste tapas

Download de infosheet

Tempranillo - Proefkaart

Tempranillo - Recepten

Tempranillo - Cocktails

Tempranillo - Verkooppunten