Trepat

Het maken van de basiswijn

De druivenvariëteit, gebruikt voor de basiswijn van deze cava, is de blauwe Trepat. De Trepat werd gekozen wegens het specifieke karakter dat de druif geeft aan wijnen en cava’s. Deze variëteit groeit in de regio van Conca de Barbera in de provincie Tarragona. Over heel Catalonië zijn er slechts 1.000 hectaren waar deze variëteit groeit. De bijzondere kenmerken komen niet alleen van de wijnproductie en de rijping, maar zijn vooral terug te voeren tot de bodem, het klimaat en de wijngaarden. Het oogsten begint eind september en eindigt in de eerste helft van oktober. Alhoewel het een blauwe druif is, wordt bij de verwerking de technologie gebruikt die specifiek is voor de witte basiswijnen voor cava. De steeltjes worden verwijderd en daarna gaan de druiven naar de pneumatische persen. Er wordt evenwel geen druk uitgeoefend en alleen het normaal vrijkomende sap zonder schil wordt opgevangen. Zo verkrijgt men sap met een heel lichtroze kleur. Dat sap laat men gedurende 24 uur rusten zodat de vaste deeltjes in de kuip kunnen bezinken. Zodra het sap helder is, wordt het overgebracht naar de gistingskuipen. De gisting gebeurt in roestvrij stalen kuipen bij een gecontroleerde temperatuur tussen 14° en 16°C met gistsoorten, geselecteerd uit de Freixenet-collectie. De rijping in deze kuipen duurt 10 tot 12 dagen, waarna de jonge wijn wordt overgetapt, geklaard en gebotteld. Daarna begint de tweede gisting en rijping.

 

Blend

Trepat

 

Proefnotities

De wijn wordt gemaakt als een Blanc de Noirs en heeft een heel natuurlijke kleur. Hij mousseert met fijne krachtige bubbels die snel opkomen in het glas.

 

De dominerende aroma’s zijn delicate rode bosvruchten, vooral braambessen, rode bessen, wilde aardbeien en herfstframbozen, met subtiele toetsen van botergebak.

 

Een aantrekkelijke ronde smaak met smaken van rode vruchten, licht zuur met een heldere elegante afdronk.

 

Een aromatische, lichte en aangenaam te drinken cava.

 

Analyse

Alcohol: 11,5 %

Totale zuurtegraad: 3,90 g/l

pH: 3,00

Dosering: 9 g/l

 

Rijping

Het bewaren in de fles is afhankelijk van de oogst.

 

Awards

Berliner Wein Trophy 2015 – goud