Malvasia

De basiswijn

De druiven voor de basiswijn van deze cava zijn 100% Malvasia uit de wijngaarden rond de stad La Bisbal del Penedès.

 

De druiven groeien op arme steenachtige grond, in de luwte van de berg waar de opbrengst laag is en waar we druiven kunnen produceren die rijp, evenwichtig en gezond zijn.

 

Het oogsten gebeurt volledig met de hand.

 

De druiven worden licht geperst in roterende pneumatisch persen en daarna rust het sap 24 uur, zodat de vaste deeltjes kunnen bezinken tijdens een proces van statisch decanteren.

 

Zodra het sap helder is, wordt het overgebracht naar de roestvrij stalen gistingskuipen met gecontroleerde temperatuur voor een eerste gisting tussen 14 en 16 °C.

 

Aan deze kuipen voegen we gist toe van onze eigen Freixenet-teelt om het gistingsproces te starten. Dat duurt ongeveer 10 tot 12 dagen, waarna we de wijn overtappen, filteren en verfijnen, zodat hij klaar is om te worden gebotteld. Daarna volgt een tweede gisting en rijping in de fles.

 

Voor we dat doen, wordt de basiswijn evenwel gedurende zes maanden in de kuip bewaard.

 

De uiteindelijke wijndosering voor deze cava bestaat uit sap van Malvasia-druiven van verschillende oogsten, gemengd met wijn die gedurende 20 jaar heeft gerijpt in kastanje houten vaten. Zo krijgt de wijn een eerder sherry-achtige smaak en wordt hij de perfecte partner voor dessertwijnen. Overheerlijk bij gebakjes en snoepjes.

 

Blend

Malvasia

 

Proefnotities

Dit is een zeer speciale cava die in niets lijkt op de traditionele cava’s in de Penedès. Het is dus belangrijk om het hele productieproces te begrijpen om de kenmerken en kwaliteiten ervan te kunnen waarderen.

 

Na de lange rijping in de fles heeft hij een goudgele kleur, met een heerlijk krachtige evenwichtige sprankeling.

 

In de neus herkennen we gedroogde vruchten, geroosterde noten, een mengeling van zoet fruit, vruchtenmoes en gekonfijt fruit met een lichte toets van gekonfijte sinaasappelschil.

 

De smaak is aangenaam zoet zonder al te zwaar te zijn, maar wel vol en een ietwat vet, met een mooi evenwicht tussen de natuurlijke zoetheid van de Malvasia en de likeurdosering. In de neus domineren de rijpe toetsen van vruchtenmoes en gekonfijt fruit, met een lichte toets van karamel en honing. We proeven duidelijke aroma’s van gedroogd fruit, walnoten, gedroogde vijgen, rozijnen en gedroogde abrikozen. Die vermengen zich met een lichte sherry-achtige toets, afkomstig van de oude likeurwijn die in vaten gerijpt is.

 

Fris van smaak met een perfect zuurevenwicht en een lange krachtige afdronk.

 

Analyse

Alcohol: 11,5 %

Totaal zuurtegraad: 3,65 g/l

pH: 2,90

Dosering: 52 g/l

 

Rijping

Afhankelijk van de oogst tussen 66 en 76 maanden

 

Awards

Girovi 2016 – goud

Monovino 2015 – Goud