Elyssia Pinot Noir

Het maken van de basiswijn

De Pinot Noir variëteit, met vleugje Trepat, is het hoofdbestanddeel voor de basiswijn van deze cava.

 

Wij oogsten de Pinot Noir begin september. Het is een druivensoort met een lage tanine structuur, niet bijzonder vol van smaak maar elegant fruitig van smaak. Deze druiven worden verbouwd op ons Mas Bernich landgoed, in het dorp Masquefa dat in de Hoog Penedés ligt.

 

Het Mas Bernich landgoed beslaat 92 hectaren, waarvan 15 hectaren Pinot Noir worden teruggesnoeid tot Double Cordon-Royat. De bodem is zanderig krijt en de wijngaard heeft een gemiddelde jaarlijkse regenval van 550 liter per vierkante meter. De wijnstokken zijn gesnoeid tot 27.000 trossen per hectare om de productie te beperken tot 6.500 kg per hectare, zodat de verschillende aroma’s en de elegante structuren die eigen zijn aan deze druifvariëteit worden behouden.

 

De Trepat, die later rijpt, wordt geoogst tegen het eind van september. Deze druif komt oorspronkelijk uit Serral, deel van de Conca de Barbera streek van de provincie Tarragona; een gebied dat kalkachtig van natuur is met weinig organische stof in de bodem. Het klimaat van deze alluviale valei creëert een perfecte omgeving voor wijnbouw, met name voor de Trepat soort, en zorgt voor een heldere, lichte verfrissende structuur met een grote aromatische expressie.

 

Wijnbereiding

Pinot Noir: wordt ’s nachts mechanisch geoogst om de delicate aroma’s te behouden. De druiven worden gedurende 5-6 uur geweekt in de pers voordat ze geperst worden; gevolgd door een statische decantatie voordat de fermentatie met speciaal geselecteerde gisten plaatsvindt in roestvrijstalen tanks bij een temperatuur van 16-18 °C. Als de fermentatie heeft plaatsgevonden, wordt de jonge wijn in de wijnmakerij bewaard bij een temperatuur van 12 °C, totdat de definitieve mix klaar is om bereid te worden.

 

Blend

Mix 85% Pinot Noir en 15% Trepat

 

Proefnotitie

Levendige roze framboos, vol van kleur. Een levendige ruime mousse, met een volle kroon. Dit is een cava vol intense zomerse rood fruit aroma’s; zomer frambozen, rode bessen en kersen. De smaak is net zo fruitig, rijp, aantrekkelijk en aanlokkelijk, met een prachtig gebalanceerde zuurtegraad en een lange aangenaam verfrissende afdronk.

 

Analyse
Alcohol: 11,5% vol
Totale zuurtegraad: 3,60g/l
pH: 2,95
Dosering: Brut 9 g/l

 

Rijping:

12 maanden in de grotten

 

Awards:

Cinve 2016 – goud

Cinve 2015 – goud

The Champagne & Sparkling Wine World Championships 2015 – zilver