Cordon Rosado

Het maken van de basiswijn

De druivenvariëteiten die gebruikt worden in de creatie van deze basiswijn zijn Trepat en Garnacha. De oogst begint eind september met de Trepat en wordt begin oktober vervolgd met de Garnacha.

 

We hebben de Trepat gekozen vanwege de zeer speciale aromatische karakteristieken, die het zowel aan de niet-mousserende wijnen als de cava’s geeft. Dit is een inheemse variëteit van het Conca de Barberà gebied in de Provincie Tarragona. Er zijn slechts 1000 ha aangeplant in geheel Catalonië. De specifieke karakteristieken zijn niet alleen afhankelijk van het wijn maken of de rijping, maar ook van de grondsoort, het klimaat en het beheer van de wijngaard.

 

De twee variëteiten worden gescheiden gehouden gedurende het vinificatie proces. Ze worden geplukt en voorzichtig pneumatisch geperst om het sap te verkrijgen dat niet wordt gescheiden van de schillen; vervolgens laat men het 10 uur weken, pas daarna worden de schillen verwijderd en wordt het sap overgeheveld naar de fermentatietanks.

 

De eerste fermentatie gebeurt in roestvrije tanks onder een gecontroleerde temperatuur van 15 tot 17 °C. In deze tanks voegen we de fermentatie gist toe, die uitsluitend afkomstig is uit onze eigen Freixenet-teelt, en de eerste fermentatie begint.

 

Deze fermentatie duurt tussen de 10 en 12 dagen en als het proces afgerond is wordt de wijn geklaard en overgetapt en wordt het mengsel klaar gemaakt om te worden gebotteld en de tweede fermentatie kan in de fles gaan plaats vinden.

 

Blend

Trepat and Garnacha

 

Proefnotities

Helder aardbei roze met rijke middelgrote pareling, die snel opstijgt en een goede kroon vormt boven in het glas.

 

De neus is heerlijk fruitig door de lage fermentatie temperatuur tussen de 15 en 17 °C, waardoor het overgrote deel van de basis aroma’s van de druif behouden blijven.

 

Er zijn rijke bloem en laurierblad aroma’s van de Garnacha, die samengaan met rijp rood fruit, bramen en aardbeien, maar ook exotische grenadine, gedroogde vijgen en dadels van de Trepat. De elegant noten van middellange rijping in de fles vormen samen met deze aroma’s een fraaie combinatie.

 

De smaak is fris en licht, aangenaam en aantrekkelijk. Het rode fruit, typisch voor de Rosado cava’s en niet-mousserende wijnen van dit gebied domineren.

 

Analyse

Alcohol: 12,00% vol.

Totale zuurtegraad: 3,80 g/l

pH: 2,95

Dosering: Brut 9 g/l

 

Rijping

Tussen de 12 en 18 maanden

 

Awards

Sakura Awards 2016 – Zilver

Sakura Awards 2015 – 2 x goud