Casa Sala

Deze cava is een dankbetuiging aan de geschiedenis, een project dat is geïnspireerd op een gevoel van dankbaarheid tegenover die mensen die aan de wieg stonden van ons bedrijf. Een terugkeer naar onze wortels, op de plek waar mijn ouders en grootouders de eerste flessen Freixenet produceerden. Het begon allemaal in Casa Sala meer dan honderd jaar geleden. – José Ferrer Sala

 

Presentatie

De wijnmakerij Casa Sala werd in 1901 door Joan Sala gebouwd op de gronden van het familielandgoed en tot 1914 werden hier wijnen voor de export geproduceerd. Pere Ferrer Bosch en Dolores Sala Vivé produceerden er de eerste fles Freixenet-cava. Vandaag is de wijnmakerij Casa Sala uitgerust met de allernieuwste technologie. In de nieuwe biodynamische wijnmakerij proberen wij het beste van elke generatie te behouden, we maken onze cava dus volgens de oorspronkelijke methoden maar met de recentste technologieën voor het produceren van wijn.

 

Het maken van de basiswijn

De basiswijn wordt gemaakt met de druivenvariëteiten Xarello en Parellada. Die worden respectievelijk half september en begin oktober geplukt. De druiven zijn afkomstig van zorgvuldig geselecteerde wijnstokken in het familielandgoed te Sant Quinti de Mediona waar de kalkhoudende bodem perfect is voor deze traditionele variëteiten. Het plukken gebeurt met de hand wanneer de druiven optimaal rijp zijn. Daarna worden ze naar de wijnmakerij gebracht waar ze worden geperst in de originele wijnpers (een originele klassieke champagnepers uit 1900) met een opbrengst van amper 50%, wat ons de best mogelijke kwaliteit oplevert.

 

Het volledige proces vindt plaats door zwaartekracht zonder pompen, filters of leidingen. Dat is immers de enige manier om te werken volgens de oorspronkelijke methoden. Zodra het eerste sap is opgevangen, beginnen wij met een reeks minigistingen waarbij de druivensappen per soort worden gescheiden in kuipen met een inhoud van 4.000 liter. Zo hebben we de totale controle over de wijnen van de verschillende delen van de wijngaard en kunnen we daarna de ideale mengeling samenstellen. De wijn wordt gedurende ten minste zeven jaar opgelegd in de wijnmakerij. De tweede gisting gebeurt in flessen die zijn afgedicht met natuurlijke kurk.

 

Zodra de wijn op dronk is, worden de flessen in “pupiters” geplaatst en bedreven met de hand gekeerd om het bezinksel naar de flessennek te laten zakken. Tot slot wordt dat met de hand verwijderd volgens de traditionele methode van “dégorgement à la volée” wat in het Frans letterlijk snel en precies betekent. Zoals het hoort.

 

Blend

Xarello en Parellada

 

Analyse

Alcohol: 12,5 % vol.

Totale zuurtegraad: 3,70 g/l

Dosering: < 3 g/L (geen dosering) restsuiker

pH: 3,06

 

Rijping

Ten minste zeven jaar

 

Proefnotities

Na 7 jaar in de kelder heeft deze cava een intense lichtgele kleur. Elegant en krachtig mousserend. Zuiver in de neus, met toetsen van vruchtenmoes en rijpe steenvruchten, vooral perziken. Toetsen van vers gebakken brood.

 

Volle smaak, een cava met een lange volle afdronk, plezierig om te drinken.

 

Een bijzonder heerlijke Gran Reserva van Xarello en Parellada.

Awards

Premios Bacchus 2016 – goud

Cinve 2016 -goud

Premios Bacchus 2015 – goud

Effervescents du monde 2015 – zilver

Vinari 2015 – zilver

The Champagne & Sparkling Wine World Championships 2015 – goud