Carta Nevada Semi Seco

Het maken van de basiswijn
De druivenvariëteiten die gebruikt worden om de basiswijn voor deze cava te maken zijn: Macabeo, Xarello en Parellada.

 

De oogst begint eind augustus met de Macabeo en eindigt begin oktober met de Parellada.

 

Het plukken gaat met de hand en de druiven worden in plastic dozen van 25 kg naar de wijnmakerij gebracht. De druiven worden pneumatisch geperst. Het sap moet daarna 24 uur rusten in statische decantatie, zodat het sediment wordt gescheiden. Na klaring gaat iedere soort naar aparte fermentatietanks.

 

De eerste fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen tanks bij een temperatuur van 16 tot 18 °C. Daarna wordt de fermentatie gist toegevoegd, die exclusief uit onze eigen Freixenet-teelt wordt verkregen, en de eerste fermentatie begint.

 

Deze fermentatie duurt tussen de 10 en 15 dagen, daarna wordt de wijn afgeheveld, geklaard en dit mengsel is klaar om gebotteld te worden. De tweede fermentatie vindt plaats in de fles zelf.

 

Blend

Mix gelijke delen Macabeo, Xarello en Parellada.

 

Proefnotities
Een klassieke cava samengesteld uit gelijke delen Macabeo, Xarello en Parellada, die zo eigen is aan de Penedes streek. Een helder gele kleur met een hint van goud. De middelgrote pareling vormt een mooie kroon.

 

Fris en aangenaam voor de neus. Elegant bloemig met frisse appel en subtiele citrus noten.

 

Goed gestructureerd in de mond, verfrissend met een mooi uitgebalanceerde zuurtegraad en een zeer aangename bloemige afdronk.

 

De doseringslikeur wordt vervaardigd uit dezelfde druivenmix en rijpt 12 maanden in eiken vaten. Er worden drie niveaus van zoetheid geproduceerd: Brut, Extra Dry, Dry, Medium Dry en Zoet.

 

Analyse
Alcohol: 12% vol
Totale zuurtegraad: 3,80g/l
pH: 2,97
Dosering: Semi Seco 38 g/l

 

Rijping

Tussen 12 en 18 maanden

Awards

Berliner Wein Trophy 2015 – goud