Gran Cordon Negro

Het maken van de basiswijn

De druivenvariëteiten gebruikt in de bereiding van de basiswijn voor deze cava zijn Macabeo en Parellada. De oogst start eind augustus met de Macabeo. Na een korte pauze is begin oktober ook de Parellada klaar.¬†De druiven worden met de hand geplukt en naar de wijnmakerij gebracht in plastic dozen met een inhoud van 25kg. Van die druiven wordt in pneumatische persen sap gemaakt.

 

Het sap moet vervolgens 24 uur rusten in een statische decantering om het bezinksel te laten zakken. Zodra het zuiver is, wordt het overgebracht naar de fermentatietanks en worden de variëteiten van elkaar gescheiden. De eerste fermentatie gebeurt in roestvrijstalen tanks aan een gecontroleerde temperatuur van 12 °C. In die tanks doen we de fermentatie gisten, die uitsluitend van onze eigen Freixenet-teelt komen, en begint de eerste fermentatie.

 

Deze fermentatie duurt 15 tot 20 dagen. Daarna wordt de wijn in rekken gelegd en gezuiverd. De blend wordt klaargemaakt voor de botteling en de tweede fermentatie in de fles.

 

Gran Cordon Negro wordt gemaakt van druiven uit Freixenet-wijngaarden rond het dorp Mediona in de Hoge Penedés, waar het klimaat perfect is voor de teelt van de Parellada- en Macabeodruiven, op een hoogte van 300m boven de zeespiegel.

 

De wijngaard is zuidwestelijk gelegen, op een helling van 5% naar de zee toe. Kortom, een ideale ligging die de zon toelaat het fruit perfect te rijpen.

 

Blend

Parrellada en Macabeo

 

Proefnotities
Helder goudgeel met fijne, levendige en aanhoudende belletjes die opborrelen tot een perfecte kroon. De delicate, subtiele aroma’s van de Parellada, uit zorgvuldig gekozen hoge wijngaarden, geven deze cava een prachtige persoonlijkheid.

 

In de neus voeren fruitige aroma’s van rijpe appel de boventoon, in een evenwicht gebracht door citrusachtige citroenschil en accenten van tropische vruchten.

 

De mond is elegant en heel uitnodigend met een uitstekend evenwicht tussen bodystructuur en zuurheid. Het rijpe groene fruit treedt weer op de voorgrond maar versmelt prachtig met de licht gistachtige toetsen van een voorzichtige rijping in de fles.

 

Analyse
Alcohol: 11,50%
Totale zuurtegraad: 3,8g/l
pH: 2,95
Dosering: Brut Nature<3g/l, Brut 9 g/l

 

Rijping

Tussen 12 en 24 maanden