Cordon Negro

CN75

Het maken van de basiswijn

De druivenvariëteiten die gebruikt worden in de creatie van de basiswijn voor deze cava zijn Macabeo, Xarello en Parellada. De oogst begint aan het eind van augustus met de Macabeo en eindigt begin oktober met de Parellada. Het plukken gebeurt met de hand en de druiven worden naar de wijnmakerij gebracht in plastic dozen van 25kg.

 

Met pneumatische persen halen we het sap uit deze druiven. Het sap moet 24 uur rusten in statische klaring, zodat het sediment achterblijft. Als het eenmaal gefilterd is, wordt het overgeheveld naar de fermentatietanks; de verschillende variëteiten worden gescheiden gehouden.

 

De eerste fermentatie gebeurt in roestvrije tanks onder een gecontroleerde temperatuur van 14 tot 16 °C. In deze tanks voegen we de fermentatie gist toe, die uitsluitend afkomstig is uit onze eigen Freixenet-teelt, en de eerste fermentatie begint.

 

Deze fermentatie duurt tussen de 10 en 12 dagen en als het proces afgerond is wordt de wijn geklaard en overgetapt en wordt het mengsel klaargemaakt om te worden gebotteld en de tweede fermentatie kan in de fles gaan plaatsvinden.

 

Blend

Parellada , Macabeo y Xarello.

 

Proefnotities

Een lichte, zeer moderne cava, die zeer gewaardeerd wordt vanwege zijn verfrissende stijl; bereid uit een speciale blend van de drie traditionele, inheemse witte Penedes variëteiten.

 

Het fruitige karakter van deze cava komt voornamelijk door de lage fermentatie temperaturen, variërend tussen de 14 en 16 °C, waardoor een hoog percentage van de natuurlijke druiven aroma’s bewaard blijven in het eindproduct.

 

Licht geel, met een vleugje helder groen. Een fijne, aanhoudende en overdadige pareling die een goede kroon vormt.

 

Fijne, delicate aroma’s die tonen van groene appels en peren combineren met een lichte resonantie van Mediterrane vruchten perzik, meloen en ananas, met een citrus ondergrond, mooi uitgebalanceerd door de licht geroosterde aroma’s van de rijping in de fles.

 

De smaak is verfrissend, de pareling balanceert de groene- en citrusvruchten. Licht, maar lang en elegant in de afdronk.

 

Analyse

Alcohol: 11,50% vol.

Totale zuurtegraad: 3,70 g/l

pH: 2,95

Dosering: Brut 9 g/l

 

Rijping

Tussen de 18 en 24 maanden

 

Awards

Sakura Awards 2016 – goud

Sakura Awards 2015 – goud

Effervescents du Monde 2015 – zilver

Berliner Wein Trophy 2015 – goud

Intervin 2015 – zilver

The Champagne & Sparkling Wine World Championships 2015 – zilver